Artikler om opdragelse
Alle artikler tager udgangspunkt i den nyeste forskning om børns hjerner.
Sådan hjælper du bedst dit introverte barn (0-6 år)
Generthed er typisk et træk, der ses hos introverte mennesker. Det er et dejligt karaktertræk på lige fod med alle andre dele af dit barns personlighed. Introverte mennesker har generelt utrolig mange styrker, som er værd at holde af ❤️
Bordmanerer og “at spise ude” med børn
Det giver altid god mening at afstemme forventningerne, når du ønsker en bestemt opførsel fra dit barn.
Det kan være en skøn situation at øve. Men bemærk, at den kræver øvelse. Og det er okay at tage maden med hjem og prøve igen en anden dag, hvis situationen bliver for tilspidset.
Sådan får du dit barn til at lege mere selv
"At lege selv" handler ikke kun om dit barns alder. Det handler om, at dit barn har udviklet kompetencerne til at lege. De evner opstår i samværet med dig og andre børn samt dine tydelige forventninger og strukturering af leg.
Lær dit viljestærke barns hjerne at kende
Det er ikke en diagnose at være viljestærk. Det er et karaktertræk flere og flere børn har i dag, i takt med at forældre benytter sig mindre af deres forældremagt (hvilket er en god ting) og betragter deres børn mere som ligeværdige mennesker.
Og det gør til gengæld din personlige afgrænsning endnu vigtigere, fordi det bliver det (eneste), dit barn navigerer efter.
Sådan sikrer du en god søskenderelation
Der er et kæmpe potentiale, for at søskende kan skabe et livslangt venskab, som udvikler sig gennem både barndom, ungdom og voksendom. Men for at det sker, kræver det, at børnene har muligheden for at danne en tryg base, er blevet vist hvordan, man gør – og har tillid til hinanden.
Lær at samarbejde om børnene 💕 En artikel om forældreskabets uenigheder.
Hold dig aldrig tilbage med at fortælle ham, hvad han gør godt som far. Det du roser, vil du se mere af. Og med tilliden vokser både omsorgen, sårbarheden og den fælles forståelse.
“Giv lige farmor et kram” – en artikel om barnets fysiske grænser
Det er altid okay at sige nej til fysisk kontakt. Det er endda meget(!) vigtigt at respektere, når vi har de fremtidige konsekvenser ved ikke at gøre det in mente.
Du kan roligt stå ved, at dit barn “bare” vinker eller siger hej fra din hofte. Du lærer nemlig dit barn også at kunne sig fra i andre kontekster i fremtiden. Samtykken er altafgørende.
Få nemmere overgange med æggeurstricket
Med æggeurstricket har du et værktøj lige ved hånden til at komme nemmere igennem overgangene i hverdagen – og ved højtider, hvor besværet ved overgangene ofte bliver endnu større.
Forebyggelsesstrategier
Når dit barn udtrykker en følelse, uanset hvilken følelse, er det vigtigt at tage alvorligt, fordi dit barn fortæller dig, at noget er vigtigt for ham/hende. Det er ikke altid helt til at forstå, hvorfor noget er vigtigt for dit barn. Men hovedsagen er, at du forstår, at det er det. Og lader det være okay, selvom barnet ikke kan få sin vilje.
Oftest udtrykker barnet ikke en følelse for at få sin vilje. H*n ønsker blot at føle sig set og hørt i sit behov.
Har du at gøre med et meget viljestærkt barn, vil h*n ikke give så let op på noget, h*n gerne vil. Og derfor er det essentielt, at du forholder dig fleksibelt og sætter dine grænser ud fra, hvad du selv synes er ok den pågældende dag.
5 konkrete konflikthåndteringsstrategier
Når tilgangen til barnet er, at h*n bestemmer over sig selv, men at du er muren, barnet kan vokse opad og lederen, som viser barnet den vej, du finder bedst, så gør du dit barn egenrådig.
Hvis barnet føler sig fri i grundprincippet, så vil barnet oftest også gerne samarbejde.
Få kærlige morgener med KYS-strategien
KYS-strategien handler om at starte morgenen blidt og kærligt. Den er særligt brugbar de morgener, hvor du vågner træt og uden overskud.
Når søskende er hårde ved hinanden
Når dine børn er hårde ved hinanden, skyldes det ofte et underliggende uforløst behov – og det kan du gøre meget for at komme i forkøbet. Vid også, at det er normalt, at søskende konflikter ofte. Og lider nogen overlast, så må du nødvendigvis bryde ind, men tilbyd altid trøst, før du irettesætter.
Søskendeidolisering
Søskende har generelt en positiv indflydelse på hinandens udvikling, men føler du en skævvridning, hvor relationen ikke føles ligeværdig, så vær nysgerrig på det, og hjælp børnene med at få øje på hver deres personlighedstræk, som gør dem unikke og særligt elskelige.
“Mit barn slår, sparker, bider, kaster med ting” (2-5 år)
Artiklen til dig som mangler helt konkrete værktøjer til, hvad du kan sige og gøre, når dit barn bider, slår, sparker, niver og kaster med ting.
Dit barns supersociale evner, og hvorfor belønning/straf i opdragelsen bliver til en træls adfærdsboomerang senere i livet
Dit barn har en supersocial evne, og det betyder, at børn (i alle aldre) gerne vil agere i overensstemmelse med sine forældres overbevisninger.
Derfor er straf og belønning ej heller nødvendigt i opdragelsen, hvis vi formår at betragte denne særlige evne som en fordel, og indse hvor stor en magt vi faktisk har som vores børns forældre – blot fordi vi er deres forældre.
Skuffelse, taknemmelighed og juletraditioner (2-7 år)
- Når du ved, hvorfor traditionen er vigtig, så kan du også bedre holde fast i den.
- Hvis du kan, så giv skuffelsen plads.
- Det sagte "tak" er dit behov, og derfor er det også dit ansvar. Dit barn vil helt af sig selv kopiere dig med tiden og udvise taknemmelighed, hvis du er konsekvent og selv viser taknemmelighed – både til jul og i hverdagen ❤️
"Javel!" – Når hjemmet er blevet en kommandocentral 💂🏻 (2-6 år)
"Hvad gør jeg, når mit barn kommanderer med mig?" Det får du svaret på i artiklen her.
"Det skal være NU!" 👇🏻 Om behovsudsættelse og utålmodighed (2-6 år)
Behovsudsættelse er én af de sværeste discipliner for alle mennesker. I artiklen her kan du læse, hvordan du bedst takler dit barns følelser inden og i situationen, når "h*n bare ikke kan vente 1 sekund længere!"
Når dit barn ikke vil dele (2-5 år)
Dit barns adfærd handler om kontrol og umodne eksekutive funktioner. Med tiden vil dit barn lære at værdsætte at dele, når dit barn har tilstrækkeligt med positive erfaringer med det.
"Kan du gætte, hvem jeg er?" 🎭 Om tvang, magt og accept (0-6 år)
Dit barn vil huske at blive tvunget, fordi det er et voldsomt overgreb. Men dit barn vil også huske din respekt og tillid, og vil give dig den tifoldigt igen, hvis du har mod til at acceptere og slippe kontrollen. Når du har tillid til dit barns indre, så vil dit barn lære, at grænser altid skal respekteres – og at dit barns grænser er lige så vigtige som dine. Det er en vigtig læring, som følger med i voksendommen. Du sætter dagsordnen, men giv dit barn tid til at vænne sig til den.
"Jeg vil ikke tage tøj på" 👕👖(3-5 år)
Når dit barn nægter at tage sit tøj på, handler det ikke om tøjet. Det handler om dit barns integritetsfølelse, og jo mere du kan hjælpe dit barn tilbage til en følelse af selvbestemmelse, jo hurtigere vil I komme igennem situationen. Hold på dine grænser. Når de er vigtige 🧡
"Jeg gør det bare alligevel" (2-5 år)
Det kan hjælpe at være meget bevidst om at undgå ikke-sætningerne, så du ikke får “placeret” en tanke/handling i dit barns hjerne, som øger sandsynligheden for, at h*n gør det, du ikke vil have. Når dit barn så "gør det alligevel", så er din opgave at bruge din vrede konstruktivt.
FOKUSER-teknikken hjælper jer til at komme igennem nedsmeltningen ❤️ (1-6 år)
Du har kontrollen, og jo mere du hviler i det ansvar og kan tale i et roligt toneleje, når dit barn støder ind i dine grænser, jo mere vil dit barn respektere dine grænser.
Generthed – det tilbageholdende barn 🙈 (0-5 år)
I artiklen kan du læse, hvordan du bedst takler dit barns generthed både før situationen, hvor dit barn føler generthed, og når I står midt i følelsen.
Kom med ombord i MOAR!
Jeg vil elske at have dig med i MOAR-fælleskabet.
Bliv endnu klogere...
I mine konsultationer dykker vi ned i jeres specifikke udfordring, og jeg giver jer både viden om, hvorfor jeres barn agerer, som h*n gør, og jeg gennemgår, hvad I helt lavpraktisk trin-for-trin kan stille op i de situationer, der bekymrer eller dræner jer.