Artikler om børn 0-5 år
Alle artikler tager udgangspunkt i den nyeste forskning om børns hjerner.
Den svære samtale med dit barns pædagoger
Sørg for at komme hurtigt til sagen, så pædagogen ved, hvad det drejer sig om – men husk at anerkende, at I alle er på samme hold, og at alle gør deres bedste ❤️
Børn og skærmbrug – hvor meget skærm må dit barn se? (0-6 år)
Begræns skærmtid så meget som muligt. Og når barnet ser skærm, så vælg langsommelige tegneserier uden for hurtige skift, mange lyde og vilde effekter. I artiklen finder du også en oversigt over den præcise mængde tid, der anbefales i de forskellige aldre.
Sådan takler du lange putninger 🤯
Normen for børns søvn har meget vide rammer. Der er aldrig tale om "dårlige vaner", når det kommer til barnets søvn. Der er tale om behov og rutiner. Behovene kan du ikke ændre. Men du kan ændre rutinerne.
Lær dit viljestærke barns hjerne at kende
Det er ikke en diagnose at være viljestærk. Det er et karaktertræk flere og flere børn har i dag, i takt med at forældre benytter sig mindre af deres forældremagt (hvilket er en god ting) og betragter deres børn mere som ligeværdige mennesker.
Og det gør til gengæld din personlige afgrænsning endnu vigtigere, fordi det bliver det (eneste), dit barn navigerer efter.
“Jeg vil ikke skiftes”
Vid, at det er en relativt kort periode. Omend den er udfordrende.
Leg for så vidt muligt bleskiftet ind, og overvej om en praktisk løsning kan være vejen frem.
Overblik over sproglige milepæle – hvad forventes af barnet hvornår? (1-4 år)
Se altid på dit eget, unikke barn, og lav en vurdering i fællesskab med fagpersonalet omkring barnet, hvis der hersker tvivl om barnets sproglige udvikling. Brug artiklen som en guideline - ikke et afgørende resultat.
Hvorfor er mit barn sprogligt forsinket?
Der findes sjældent kun én årsag, til at et barn er sprogligt forsinket. Ofte vil flere faktorer spille ind. Hav øje for hvilke faktorer, der virker mest sandsynlige for jer, og sæt så ind ét sted af gangen.
Forstå flersprogethed – og hvordan du får succes med tosprogethed
Der er utrolig mange fordele ved succesfuldt tosprogethed! For at I lykkes med det, er det essentielt at være bevidst om sin strategi for sprogtilegnelsen og vide, at sproget ikke kommer af sig selv.
Hvorfor sover barnet ikke? Og hvad er normal barnesøvn?
Søvn handler om tryghed. Og der kan være mange årsager (typisk udviklingsspring), som forårsager urolig søvn. Søvn i sig selv er dog ikke en faktor, når barnets trivsel vurderes, og det kan sagtens være, at dit barn trives fint med den afbrudte søvn. Det er HELT normalt, at barnet har brug for din hjælp til at overgive sig til søvnen. Og det er også HELT normalt, at børn op til 6-års alderen vågner hyppigt om natten.
Der findes ikke en "rigtig" og "forkert" måde at håndtere søvnsituationen, så gør det, der fungerer for jer.
Trin for trin guide til at komme igennem afbrudt søvn; om hyppige opvågninger, mareridt/night terror og korte lure
Selvom afbrudt søvn er et vilkår for langt de fleste småbørnsfamilier, er der meget, du kan gøre for at bedre søvnen en smule. Ændr kun én ting ad gangen, når du arbejder med dit barns søvn, og fokusér på rytmen frem for hjælpemidlerne. Husk også, at tiden også arbejder for jer ❤️
Sådan skaber du et trygt putteritual
Når det kommer til barnets søvn, er det ikke en kamp, der skal vindes. Det handler udelukkende om tryghed og tilknytning.
15 værktøjer til at støtte sprogtilegnelsen
Sprog er en gave, du giver dit barn. Intet succesfuldt kommer helt af sig selv, så ønsker du, at dit barn bliver sprogligt stærk, så kræver det øvelse – ligesom alt andet ❤️
Tilknytning og følelsesregulering
Du er, lige som du skal være. Og det samme er dit barn. Jo mere bevidst, du er om dine egne mønstre, jo bedre kan du håndtere dem og på sigt gøre både dig selv og dit barn tryggere – også når bølgerne går højt.
Skrig og skrål
Det er helt normalt, at børn i perioder er meget støjende. Og det er også helt normalt, at det føles stressende for dit nervesystem. Forsøg selv at bevare roen, så du kan lade det smitte af på dit barn. Og øv bevidstheden om lydniveauer på forskellig vis.
“Og så sagde vi, at jeg var babyen” – om når store børn leger baby
En HELT almindelig reaktion fra dit store barn, når h*n bliver storebror/storesøster er, at h*n begynder at lege, at h*n er en baby.
Enten hvor det er eksplicit leg, hvor dit barn leger rollespilsleg, eller hvor dit barn giver udtryk for, at h*n fx også gerne vil ammes, mades, have opmærksomhed ved at skrige eller måske blot svarer med “gugu gaga”, når du spørger om noget.
Men det er ikke kun, når dit barn er blevet storebror/storesøster, at du kan opleve tendensen.
Det betyder tilknytningen for dit barns udvikling og trivsel
Tilknytningen fungerer heldigvis sådan, at der skal gå mere end én ting skævt, før tilknytningen tager skade. Og det, der går galt, skal ske gentagne gange over længere tid, før tilknytningen bliver decideret utryg.
Dagpleje eller vuggestue? Og hvad du kan stille op, hvis I ikke får det pasningstilbud, I har ønsket jer.
Der er ikke kun ét rigtigt svar på, om det ene eller andet vil passe til jer. Det er lige så individuelt, som der er børn og forældre, så gå med, hvad din mavefornemmelse fortæller dig i relationen til menneskerne på stedet.
Hyggelig vågentid
I artiklen her vil jeg lade dig vide, hvor længe du i gennemsnit kan forvente, dit barn kan holde sig vågen – og give dig inspiration til, hvordan du kan gøre vågentiden hyggelig, så de sidste timer op til puttetid ikke føles som en scene, der bør akkompagneres med sangen: “The Final Countdown”.
Børneaktiviteter som skaber ro i nervesystemet (0-6 år) 🥰
"Ro på nervesystemet-aktiviteter"
Opstart i institution/DP efter ferie (1-5 år)
Det kan godt føles svært for alle parter, når hverdagen med institution og mødetider starter, og det kan føles som en indkøring på ny. I artiklen her kan du læse, hvordan du takler overgangen til institution bedst.
"Kan du sige MOOAAR?" (0-2 år)
Rigtig tit siger dit barn "far", før dit barn siger "mor". Det er der tre årsager til. Læs hvorfor i artiklen her.
"Kan du gætte, hvem jeg er?" 🎭 Om tvang, magt og accept (0-6 år)
Dit barn vil huske at blive tvunget, fordi det er et voldsomt overgreb. Men dit barn vil også huske din respekt og tillid, og vil give dig den tifoldigt igen, hvis du har mod til at acceptere og slippe kontrollen. Når du har tillid til dit barns indre, så vil dit barn lære, at grænser altid skal respekteres – og at dit barns grænser er lige så vigtige som dine. Det er en vigtig læring, som følger med i voksendommen. Du sætter dagsordnen, men giv dit barn tid til at vænne sig til den.
"Jeg er bange" (0-6 år)
Lad alle følelser være okay. Altid. Når følelsen og tankerne belyses og accepteres, vil de ændre sig. Det kaldes forandringens paradoks. Det er meget vigtigt at omfavne dit barns frygt og ikke negligere den. Når du gør det, vil dit barn blive modig og forblive nysgerrig.
Dit barns sproglige og mentale udvikling (0-6 år)
Alle børn udvikler sig i deres eget tempo. De sproglige og mentale milepæle må altid ses i lyset af netop dit barns muligheder og begrænsninger.
Generthed – det tilbageholdende barn 🙈 (0-5 år)
I artiklen kan du læse, hvordan du bedst takler dit barns generthed både før situationen, hvor dit barn føler generthed, og når I står midt i følelsen.
Når det kun er mor/far, der dur ❤️ (0-5 år)
Det er ikke et personligt fravalg, når dit barn vælger den ene forælder over den anden.
Det er den "fravalgte" forældres ansvar at arbejde på relationen til barnet, hvis h*n ønsker sig den anderledes.
Det er aldrig barnet ansvar, og det er ingen selvfølge, at man som forældre "får lov" til kram, kys, leg, bleskift, putning osv. Den eneste selvfølge, der er i forældre-barn-relationen, er, at du som forældre altid vil støtte og elske dit barn og guide dit barn gennem tilværelsen, ud fra de grænser og meninger du personligt selv har.
Kom med ombord i MOAR!
Jeg vil elske at have dig med i MOAR-fælleskabet.
Bliv endnu klogere...
I mine konsultationer dykker vi ned i jeres specifikke udfordring, og jeg giver jer både viden om, hvorfor jeres barn agerer, som h*n gør, og jeg gennemgår, hvad I helt lavpraktisk trin-for-trin kan stille op i de situationer, der bekymrer eller dræner jer.