Artikler om søskende
Alle artikler tager udgangspunkt i den nyeste forskning om børns hjerner.
Sådan sikrer du en god søskenderelation
Der er et kæmpe potentiale, for at søskende kan skabe et livslangt venskab, som udvikler sig gennem både barndom, ungdom og voksendom. Men for at det sker, kræver det, at børnene har muligheden for at danne en tryg base, er blevet vist hvordan, man gør – og har tillid til hinanden.
Hvordan barnets personlighed formes af dets placering i søskenderækken
Alle børn vil opleve udfordringer og "identitetskriser" i ny og næ. Det er helt normalt og helt okay. Selvom man fra forskning har fundet nogle generelle lighedspunkter ud fra søskendes placering i søskenderækken, vil det vigtigste altid være, at du mærker dit barn og støtter det i alle de følelser og oplevelser h*n har.
Søskendes indflydelse på hinandens udvikling
Søskende påvirker hinandens udvikling i høj grad. Særligt hvis deres indbyrdes forhold er præget af tillid og respekt. Søskende med et stærkt bånd "beskytter" mod mange af livets udfordringer, og det er bestemt værd at værne om søskendes relation til hinanden.
Sådan håndterer du søskendekonflikter
Mæglerrollen hjælper børnene med at skabe formidlingsværktøjerne til at løse konflikterne på egen hånd fremadrettet. Derfor er det vigtigt, at du siger og gør det, der skal til for at håndtere en konflikt med henblik på at lære dem, hvordan man gør – frem for at dømme ret og forkert.
Når 3 bliver til 4 - sådan forbereder I den ældste under graviditeten
Forberedelse og inddragelse er nøglen til at komme godt fra start, når dit store barn skal være storebror/storesøster. Uanset hvor mange børn, du har, så vil det altid være trygt at mærke, at mor og far har styr på familien, og at der altid vil være plads og kærlighed til alle børn.
Når 3 bliver til 4 - efter fødslen (det første møde)
Lige efter fødslen er I alle sårbare. Det er et stort øjeblik, og fødslen er på mange måder kulminationen på al forberedelsen og ventetiden.
Det er helt normalt at føle stort savn den første tid. Savn til den store. Savn til to- og tresomheden. Savn til egentid. Savn til den lille ny, fordi den store også tager opmærksomhed. Savn til en hverdag der var før.
Samtidig med at du kan føle dig overvældet af lykkefølelse og kærlighed.
“Og så sagde vi, at jeg var babyen” – om når store børn leger baby
En HELT almindelig reaktion fra dit store barn, når h*n bliver storebror/storesøster er, at h*n begynder at lege, at h*n er en baby.
Enten hvor det er eksplicit leg, hvor dit barn leger rollespilsleg, eller hvor dit barn giver udtryk for, at h*n fx også gerne vil ammes, mades, have opmærksomhed ved at skrige eller måske blot svarer med “gugu gaga”, når du spørger om noget.
Men det er ikke kun, når dit barn er blevet storebror/storesøster, at du kan opleve tendensen.
Når søskende er hårde ved hinanden
Når dine børn er hårde ved hinanden, skyldes det ofte et underliggende uforløst behov – og det kan du gøre meget for at komme i forkøbet. Vid også, at det er normalt, at søskende konflikter ofte. Og lider nogen overlast, så må du nødvendigvis bryde ind, men tilbyd altid trøst, før du irettesætter.
Søskendeidolisering
Søskende har generelt en positiv indflydelse på hinandens udvikling, men føler du en skævvridning, hvor relationen ikke føles ligeværdig, så vær nysgerrig på det, og hjælp børnene med at få øje på hver deres personlighedstræk, som gør dem unikke og særligt elskelige.
Konkurrence mellem søskende (søskenderivalisering)
Konkurrence mellem søskende er normalt. Og til en vis grad er det også medvirkende til, at de udvikler deres sociale og kognitive kompetencer. Men føler du, det tager overhånd, så vær opmærksom på at give dem tid og rum til at vise dig, hvad der ligger bag adfærden, og afstem dine handlinger derefter.
Udfordringerne ved at blive storebror/-søster 💕 Og hvordan du takler dem! (2-6 år)
Dine børn oplever formentlig i højere grad misundelse end jalousi i søskenderelationen. Misundelsen fortæller dig om et behov, der kræver opmærksomhed. Og det er godt. Når behovet opfyldes, vil dine børn atter føle sig trygge sammen med dig og hinanden.
Når dit barn ikke vil dele (2-5 år)
Dit barns adfærd handler om kontrol og umodne eksekutive funktioner. Med tiden vil dit barn lære at værdsætte at dele, når dit barn har tilstrækkeligt med positive erfaringer med det.
Kom med ombord i MOAR!
Jeg vil elske at have dig med i MOAR-fælleskabet.
Bliv endnu klogere...
I mine konsultationer dykker vi ned i jeres specifikke udfordring, og jeg giver jer både viden om, hvorfor jeres barn agerer, som h*n gør, og jeg gennemgår, hvad I helt lavpraktisk trin-for-trin kan stille op i de situationer, der bekymrer eller dræner jer.