Artikler om sprog
Alle artikler tager udgangspunkt i den nyeste forskning om børns hjerner.
Overblik over sproglige milepæle – hvad forventes af barnet hvornår? (1-4 år)
Se altid på dit eget, unikke barn, og lav en vurdering i fællesskab med fagpersonalet omkring barnet, hvis der hersker tvivl om barnets sproglige udvikling. Brug artiklen som en guideline - ikke et afgørende resultat.
Hvorfor er mit barn sprogligt forsinket?
Der findes sjældent kun én årsag, til at et barn er sprogligt forsinket. Ofte vil flere faktorer spille ind. Hav øje for hvilke faktorer, der virker mest sandsynlige for jer, og sæt så ind ét sted af gangen.
Sådan motiverer du dit barn til at øve sig (på sproget)
Alt, som vi ønsker at være gode til, kræver øvelse. Vedholdenhed og tålmodighed er efterhånden sjældne evner, som du også hjælper dit barn med at opøve, når du motiverer dit barn til at øve sig på nye kompetencer. Volder øvelsen problemer, så tal med dit barn om det, og hav de motiverende faktorer in mente.
Forstå flersprogethed – og hvordan du får succes med tosprogethed
Der er utrolig mange fordele ved succesfuldt tosprogethed! For at I lykkes med det, er det essentielt at være bevidst om sin strategi for sprogtilegnelsen og vide, at sproget ikke kommer af sig selv.
15 værktøjer til at støtte sprogtilegnelsen
Sprog er en gave, du giver dit barn. Intet succesfuldt kommer helt af sig selv, så ønsker du, at dit barn bliver sprogligt stærk, så kræver det øvelse – ligesom alt andet ❤️
Sådan håndterer du "grimt" sprog
Det er normalt, at børn eksperimenterer med sproget på forskellig vis. Jo mindre magt, du giver ordene, jo mindre vil motivationen til at bruge ordene være.
Skrig og skrål
Det er helt normalt, at børn i perioder er meget støjende. Og det er også helt normalt, at det føles stressende for dit nervesystem. Forsøg selv at bevare roen, så du kan lade det smitte af på dit barn. Og øv bevidstheden om lydniveauer på forskellig vis.
“Og så sagde vi, at jeg var babyen” – om når store børn leger baby
En HELT almindelig reaktion fra dit store barn, når h*n bliver storebror/storesøster er, at h*n begynder at lege, at h*n er en baby.
Enten hvor det er eksplicit leg, hvor dit barn leger rollespilsleg, eller hvor dit barn giver udtryk for, at h*n fx også gerne vil ammes, mades, have opmærksomhed ved at skrige eller måske blot svarer med “gugu gaga”, når du spørger om noget.
Men det er ikke kun, når dit barn er blevet storebror/storesøster, at du kan opleve tendensen.
"Kan du sige MOOAAR?" (0-2 år)
Rigtig tit siger dit barn "far", før dit barn siger "mor". Det er der tre årsager til. Læs hvorfor i artiklen her.
"Jeg gør det bare alligevel" (2-5 år)
Det kan hjælpe at være meget bevidst om at undgå ikke-sætningerne, så du ikke får “placeret” en tanke/handling i dit barns hjerne, som øger sandsynligheden for, at h*n gør det, du ikke vil have. Når dit barn så "gør det alligevel", så er din opgave at bruge din vrede konstruktivt.
Dit barns sproglige og mentale udvikling (0-6 år)
Alle børn udvikler sig i deres eget tempo. De sproglige og mentale milepæle må altid ses i lyset af netop dit barns muligheder og begrænsninger.
"Hvor kommer babyer fra?" 🌻🐝 (3-5 år)
Det vigtigste er, at du siger det og bruger det sprog, som du selv føler dig mest tryg ved.
Kom med ombord i MOAR!
Jeg vil elske at have dig med i MOAR-fælleskabet.
Bliv endnu klogere...
I mine konsultationer dykker vi ned i jeres specifikke udfordring, og jeg giver jer både viden om, hvorfor jeres barn agerer, som h*n gør, og jeg gennemgår, hvad I helt lavpraktisk trin-for-trin kan stille op i de situationer, der bekymrer eller dræner jer.